VIDEO | Premierul Ciucă, la întâlnirea cu americanii de la Fluor Corporation, finanțatori ai reactoarelor nucleare mici și parteneri în proiectul Unităților 3 și 4 de la Cernavodă: ”Proiectul SMR de la Doicești este un obiectiv de interes național”

Publicat: 21/02/2023, 15:33
Actualizat: 21/02/2023, 15:35

România este „pe drumul cel bun” în a deveni „prima ţară care va avea cea mai nouă, sigură şi curată tehnologie nucleară”, cea a reactoarelor nucleare mici (SMR), iar proiectul SMR de la Doicești este un obiectiv de interes național, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Nicolae Ciucă a avut marți o întrevedere cu reprezentanţii companiei americane Fluor Corporation, acţionar al tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni și parteneri în proiectul Unităților 3 și 4 de la Cernavodă.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, compania, listată la bursa din New York, cu o cifră de afaceri de aproximativ 15 miliarde USD pe an, este cel mai mare finanţator şi acţionar al tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni, NuScale – singura tehnologie din această clasă de centrale nucleare certificate de un organism de reglementare (US NRC).

”Proiectul SMR de la Doicești este un obiectiv de interes național. Pașii pe care îi realizăm în România, care au la bază bunul parteneriat dintre Nuclearelectrica, NuScale Power și Fluor Co., au și o importanță la nivel global, iar acțiunile întreprinse sunt sprijinite de la cel mai înalt nivel al Statelor Unite ale Americii, inclusiv financiar.
Suntem determinați să transformăm România într-un pol al noilor capacități pentru energie verde, care să asigure locuri de muncă înalt calificate. Ne concentrăm pe întregul lanț de producție pentru a implementa acest proiect fanion pentru Europa, care să ne asigure securtitatea energetică și, chiar, rolul de furnizor în regiune. Îmi doresc ca ritmul să fie păstrat și pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Proiectul SMR NuScale – RoPower Nuclear

În noiembrie 2021, Nuclearelectrica și NuScale Power au semnat un acord pentru a avansa implementarea tehnologiei inovatoare a reactoarelor modulare mici a NuScale, în România, în acest deceniu.

În mai 2022, Nuclearelectrica, NuScale și E-Infra, proprietarul amplasamentului, au semnat un MoU pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița. Fluor Co. va coordona etapa de Engineering, Procurement and Construction (EPC) pentru acest proiect.

La data de 27 iunie 2022, președintele Joe Biden (SUA), cu ocazia lansării Parteneriatului pentru Infrastructură și Investiții Globale, prezentat la Summit-ul Liderilor G7, a anunțat alocarea unui grant de 14 milioane USD pentru etapa de dezvoltare a reactoarelor modulare mici în Romania by NuScale – Studiul preliminar de inginerie și design front-end pentru proiectul SMR în România.

Compania americană NuScale Power și compania românească RoPower Nuclear (deținută în cote egale de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas), au semnat contractul pentru faza 1 a lucrărilor de inginerie și proiectare pentru prima centrală cu reactoare nucleare modulare mici din România.

Proiectul Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă

În noiembrie 2021, Energonuclear S.A., compania de proiect, a semnat primul contract cu Candu Energy, care va oferi servicii de inginerie pentru elaborarea și actualizarea unor documentații necesare demarării Proiectului Unităților CANDU 3&4.

Până în momentul de față, în cadrul proiectului s-au alăturat  în Joint Venture (JV) partenerii americani Fluor Corporation, Candu Energy și Sargent&Lundy. Responsabilitățile principale ale JV constau în principal în asigurarea managementului de proiect și dezvoltarea ingineriei conceptuale, o activitate preponderent asigurată de către Candu Energy, Sargent & Lundy și Ansaldo.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
Prognoza meteo actualizată. Canicula se extinde în mai multe județe. Harta cu zonele fierbinți
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Alain Delon a fost condus pe ultimul drum! Unde a fost înmormântat marele actor: ”Am...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Suntem cu un pas mai aproape de implanturile care să trateze epilepsia